VACCINATIECAMPAGNE NAJAAR 2024


Vaccinatie in het najaar van 2024 is sterk aanbevolen voor wie meer kwetsbaar is.

Deze vaccinatie gebeurt idealiter voor eind oktober, de verwachte opstoot van covid-besmettingen situeert zich vermoedelijk eind oktober /begin novermber.

Covidvaccinatie ging in onze praktijk door op zaterdag 28 september 2024 .

Kon u niet aanwezig zijn en wil u het vaccin alsnog, gelieve ons te verwittigen en we plannen voor u een ander vaccinatiemoment in. 

Het vaccin wordt gratis ter beschikking gesteld door de overheid, u hoeft niets mee te brengen. Het toedienen van het vaccin rekenen we niet aan.

Vaccinatie tegen COVID-19 is niet verplicht, maar biedt bescherming tegen een ernstig verloop van COVID-19. Ook na het doormaken van een COVID-19 infectie is vaccinatie nog aangewezen om je immuunsysteem een boost te geven.

Na vaccinatie kan je wel nog besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt vermindert aanzienlijk.


Wie behoort tot die kwetsbare doelgroepen?

  • Iedereen vanaf 65-jaar
  • Personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra
  • Zwangere vrouwen
  • Obese personen (BMI >40)
  • Personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen
    • longaandoeninge
    • leveraandoeningen
    • metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2 
    • hartaandoeningen 
    • neurologische aandoeningen en ernstige psychische aandoeningen zoals dementie
    • bepaalde zeldzame ziekten (waaronder het syndroom van Down). 
  • Personen met een verzwakte immuniteit.
    • Ook alle personen die in hetzelfde huishouden wonen met patiënten wiens immuniteit ernstig werzwakt is. 

Meer details over voor wie het vaccin is aanbevolen, leest u in het advies van de Hoge Gezondheidsraad

Voor andere individuele personen zoals min 65-jarigen zonder onderliggende ziekten, is vaccinatie niet specifiek aanbevolen maar staat het hen vrij om zich te laten vaccineren. 


Geen persoonlijke uitnodiging

U zal geen brief bij u thuis ontvangen om u uit te nodigen voor de vaccinatie. Neem dus zelf contact op met uw arts om een vaccinatie te vragen. 


Voor zorgverleners

Ook personen die veel contact hebben met deze kwetsbare personen, wordt aangeraden zich in het najaar te laten vaccineren tegen zowel COVID-19 als griep. Het gaat vooral over iedereen die werkt in de zorg, van het personeel met patiëntencontacten in zorgvoorzieningen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra of kinderdagverblijven tot zelfstandige zorgverleners. 

Laat je dus vaccineren tegen griep én COVID-19. Zo vermijd je om kwetsbare personen te besmetten en uit te vallen door ziekte op een moment dat veel kwetsbare mensen hulp nodig hebben.


Zorgverleners actief binnen ziekenhuizen/zorginstellingen, met inbegrip van alle interne medewerkers die in contact komen met de patiënten, zullen in hun zorgvoorziening uitgenodigd worden voor hun COVID-19-vaccin via hun bedrijfsgeneeskundige dienst. Zelfstandige zorgverleners kunnen terecht bij hun arts.


Basisvaccinatie en booster blijven aanbevolen voor alle volwassenen

Iedereen vanaf 18 jaar die nog helemaal niet gevaccineerd is, laat zich best vaccineren met een basisvaccinatie (2 dosissen) en een boosterdosis. 

Voor minderjarigen

  • Voor kinderen van 5 tot 17 jaar met immunosuppressie of comorbiditeiten wordt een basisvaccinatie (2 dosissen) en een boosterdosis aanbevolen. Bij kinderen van 5 tot 11 jaar gebeurt de basisvaccinatie met een pediatrische variant van het vaccin (verminderde dosis).
  • Voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar met immunosuppressie of met ernstige chronische aandoeningen wordt een basisvaccinatie aanbevolen van 3 dosissen met pediatrische variant van het vaccin.

Meer over COVID-19-vaccinatie voor kinderen

Beschikbaar voor iedereen vanaf 6 maanden

Vaccinatie tegen COVID-19 is gratis beschikbaar voor iedereen vanaf 6 maanden.

  • Voor kinderen van 6 maanden t.e.m. 4 jaar voor kinderen met immunosuppressie of met ernstige chronische aandoeninge, gaat het om een basisvaccinatie met 3 vaccins (aangepaste dosis)
  • Vanaf 5 jaar kan iedereen een basisvaccinatie (meestal 2 dosissen) en een boostervaccinatie krijgen.  
  • Vanaf 18 jaar kan je een boosterdosis krijgen in de herfst-winter van 2023-2024 (minstens drie maanden na je vorige booster). 

Buitenlanders in België of Belgen in het buitenland

Belgen die wonen in het buitenland kunnen in België een gratis vaccin krijgen via hun huisarts of apotheker.

Ook niet-Belgen die langer dan 3 maanden in België verblijven, kunnen in België worden gevaccineerd. Zij moeten zich eerst aanmelden in het gemeentehuis van hun tijdelijke verblijfplaats voor een domicilie-, referentie- of verblijfsadres, of een BIS-nummer.  

Niet vaccineren om medische reden

Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kan of mag een persoon om medische redenen zich niet of onvolledig laten vaccineren met een mRNA-vaccin tegen COVID-19. Het gaat om zeldzame gevallen van een zeer hoog risico op ernstige (allergische) reacties bij inenting. Dit is het geval bij een allergie voor PEG of polysorbaat, of als er een ernstige nevenwerking na het eerste vaccin optrad. 

Meer over de procedure voor wie om medische reden niet gevaccineerd kan worden.

Stel vaccinatie uit als u ziek bent

  • Voel je je ziek, grieperig of heb je koorts boven 38°C? Stel je vaccinatie-afspraak dan uit. 
  • Ben je besmet met het coronavirus, en heb je klachten/symptomen? Je kan een vaccin krijgen vanaf 14 dagen nadat je geen symptomen of klachten van corona meer hebt.

Wel vaccineren bij zwangerschap of borstvoeding

Zwangere vrouwen mogen zich laten vaccineren, dat wordt zelfs aanbevolen. Ook wie borstvoeding geeft, mag zich laten vaccineren.

Bloeddonor

Bloed, plasma en bloedplaatjes doneren is geen contra-indicatie voor coronavaccinatie.

Mag ik doneren na vaccinatie tegen COVID-19? Informeer je voor je afspraak bij het Rode Kruis over de tussentijd die je moet respecteren tussen de vaccinatie en de bloeddonatie.




.

CORONA IN DE PRAKTIJK :


Conform de aanbevelingen goedgekeurd door de IMC van 22 maart is de mondmaskerdracht in de zorgsector nu enkel nog aangewezen bij contact met mensen met immuunstoornissen of in geval van een respiratoire infectie. Het dragen van maskers is nu dus alleen geadviseerd voor patiënten met ademhalingssymptomen (hoesten, niezen, keelpijn, ...) en immuungecompromitteerde patiënten.
Zorgverleners kunnen echter altijd zelf beoordelen wanneer het nodig is een masker te dragen. Maskers blijven nuttig om de overdracht van virussen te voorkomen, vooral in een ziekenhuis of wachtkamer. 
Vaccinatie, handhygiëne en ventilatie blijven ook belangrijke barrières tegen virussen.
Daarbij rekenen we wel op het gezond verstand  : patiënten met bovenste luchtwegklachten en patiënten met een kwetsbare gezondheid, incl. zwangere vrouwen, dragen best een mondmasker als zij naar hun huisarts komen.


WAT KAN JE DOEN OM CORONA- / GRIEPINFECTIES TE VERMIJDEN :

  • Was uw handen regelmatig en grondig met water en zeep. Reken zo’n 40 tot 60 seconden per wasbeurt.
  • Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog of in een papieren zakdoekje dat u onmiddellijk weggooit.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Blijf thuis, zeker als je zelf ziek bent.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  • Vermijd nauw contact : vermijd handen te geven, te kussen of te knuffelen. Probeer een perimeter van 1,5 m te respecteren.
  • Draag mondmaskers in situaties waar 1,5m afstandsregel moeilijk te volgen is (bv openbaar vervoer, winkelen,...).
  • Betaal zo veel mogelijk elektronisch.
  • Laat u vaccineren.


Meer informatie kan u vinden op www.info-coronavirus.be.